El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova ocupa diversos edificis de l’antic complex ferroviari, així com d’altres de nova construcció. El punt d’acollida de visitants es troba a la Torre de l’Enclavament, situada a l’andana principal de l’estació a uns 100 metres de l’edifici de viatgers en direcció Saragossa.

El museu està concebut per donar a conèixer les antigues instal·lacions ferroviàries, la línia dels Directes que uneix Barcelona i Madrid, i la cultura ferroviària en un sentit ampli. El museu està gestionat pels voluntaris de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, seguint el model de conservació patrimonial més estès a nivell europeu i mundial pel que fa a l’àmbit ferroviari. També des del museu s’impulsa, entre altres, la creació d’un tren històric turístic.

El museu es va desenvolupant en diferents fases i en l’actualitat ja són visitables quatre espais ben diferenciats, cadascun d’ells centrat en una temàtica diferent: la Torre de l’Enclavament, el pont giratori, el taller de material rodant i la cotxera del tren històric turístic. A més, al llarg de l’any el museu acull diversos esdeveniments com visites teatralitzades, el bateig ferroviari, la Festa del Tren i, a partir de 2018, l’espectacle “L’Esperit del Nadal”.

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova forma part del Sistema Territorial del mNACTEC, constituït per museus i espais patrimonials de Catalunya.

All Rights Reserved