Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Aquest abril viatja a bord de la Cuco, una locomotora de vapor del 1886
El Museu del Ferrocarril engegarà el proper diumenge 21 d’abril la locomotora de vapor Cuco. Podràs gaudir de recorreguts amb una composició formada per la locomotora de vapor i diversos cotxes de viatgers i vagons de mercaderies.
Les activitats es desenvoluparan en un horari especial a partir de les 10.30h, les 11.30h i les 16.30h. Aquest dia l’entrada general al museu serà de 15 euros i inclourà la visita guiada. S’aplicaran els descomptes habituals. Recorda que el Museu dedica els ingressos a la restauració dels edificis i el material ferroviari de la seva col·lecció. Amb la teva visita ens estàs ajudant a salvaguardar un patrimoni que és de tots.
La Cuco va ser fabricada per l’empresa Marcinell et Couillet l’any 1886 a Bèlgica. Formava part d’una sèrie de 10 màquines encarregades per MZA i destinades a fer maniobres. Ara és propietat del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i ha estat restaurada pel Museu del Ferrocarril a Móra la Nova. Acompanya’ns en aquest viatge i et sentiràs com un pioner dels primers temps del ferrocarril!

----------

En abril viaja a bordo de la Cuco, una locomotora de vapor de 1886
El Museo del Ferrocarril pondrá en marcha el próximo domingo 21 de abril la locomotora de vapor Cuco. Podrás disfrutar de recorridos con una composición formada por la locomotora de vapor y varios coches de viajeros y vagones de mercancías.
Las actividades se desarrollarán en un horario especial a partir de las 10:30h, las 11:30h y las 16:30h. Ese día la entrada general del museo será de 15 euros e incluirá la visita guiada. Se aplicarán los descuentos habituales. Recuerda que el Museo dedica sus ingresos a la restauración de los edificios y al material ferroviario de su colección. Con tu visita nos ayudas a salvaguardar un patrimonio que es de todos.
La Cuco fue fabricada por la empresa Marcinell et Couillet en 1886 en Bélgica. Formaba parte de una serie de 10 máquinas encargadas por MZA y destinadas a realizar maniobras. Ahora es propiedad del Museo de la Ciencia y de la Técnica de Catalunya y ha sido restaurada por el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova. ¡Acompáñanos en este viaje y te sentirás como un pionero de los primeros tiempos del ferrocarril!
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Segona edició de la Setmana del Tren per Setmana Santa

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova ha preparat un programa complet d’activitats per aquesta Setmana Santa, amb la segona celebració de la “Setmana del Tren”. El Museu estarà obert tots els dies laborables i festius des del 23 de març a l’1 d’abril en diferents formats. Els dies 25, 26 i 27 de març hi haurà un guia de guàrdia, però caldrà telefonar prèviament per acordar la visita. La resta de dies es podrà visitar el museu sense reserva prèvia. Els dies 23 de març i 1 d’abril hi ha visita guiada en els horaris ja habituals. A més, hi haurà cinc dies en què els visitants podran gaudir dels trens històrics en moviment, ja que la millor manera de conservar el patrimoni industrial històric és mantenir-lo viu i en funcionament. Aquesta és la filosofia amb que treballen els voluntaris del Museu, cosa que permet que cada any s’afegeixin noves composicions a l’oferta d’activitats. Tota la informació i els horaris es poden consultar a la pàgina web del Museu www.museuferrocarril.cat.

Així, per aquesta Setmana Santa, hi ha previstos recorreguts dins del sistema de vies del Museu a l’estació de ferrocarril de Móra la Nova amb diverses composicions. El Diumenge de Rams 24 de març es posarà en funcionament la locomotora Yeyé amb els cotxes de passatgers de la sèrie 5000/6000 dels anys 50, base del tren històric turístic en que treballa el museu. Dijous Sant 28 i Divendres Sant 29 de març es faran recorreguts especialment atractius per a famílies amb nens, amb la locomotora Memé i el Tro, un vagó de mercaderies obert i adaptat per a passejar còmodament asseguts. El dissabte 30 de març, tornarà a posar-se en funcionament la composició de la locomotora Yeyé. Per fi, el Diumenge de Pasqua, 31 de març, serà el torn de la locomotora de vapor MZA 606, la Cuco, amb vagons de mercaderies.

La Setmana Santa també és una bona oportunitat per veure, a banda de la col•lecció pròpia, algunes de les peces que estan de forma temporal als tallers del Museu del Ferrocarril, en fase de restauració o manteniment per a altres entitats.

----------

Segunda edición de la Semana del Tren en Semana Santa

El Museo del Ferrocarril en Móra la Nova ha preparado un programa completo de actividades para esta Semana Santa, con la segunda celebración de la “Semana del Tren”. El Museo estará abierto todos los días laborables y festivos desde el 23 de marzo al 1 de abril en distintos formatos. Los días 25, 26 y 27 de marzo habrá un guía de guardia, pero habrá que telefonear previamente para acordar la visita. El resto de días se podrá visitar el museo sin reserva previa. Los días 23 de marzo y 1 de abril se ofrece una visita guiada en los horarios ya habituales. Además, habrá cinco días en los que los visitantes podrán disfrutar de los trenes históricos en movimiento, ya que la mejor forma de conservar el patrimonio industrial histórico es mantenerlo vivo y en funcionamiento. Ésta es la filosofía con la que trabajan los voluntarios del Museo, lo que permite que cada año se añadan nuevas composiciones a la oferta de actividades. Toda la información y horarios se pueden consultar en la página web del Museo www.museuferrocarril.cat.

Así, para esta Semana Santa, están previstos recorridos dentro del sistema de vías del Museo en la estación de ferrocarril de Móra la Nova con diversas composiciones. El Domingo de Ramos 24 de marzo se pondrá en funcionamiento la locomotora Yeyé con los coches de pasajeros de la serie 5000/6000 de los años 50, base del tren histórico turístico en el que trabaja el museo. Jueves Santo 28 y Viernes Santo 29 de marzo se harán recorridos especialmente atractivos para familias con niños, con la locomotora Memé y el Tro, un vagón de mercancías abierto y adaptado para pasear cómodamente sentados. El sábado 30 de marzo, volverá a ponerse en funcionamiento la composición de la locomotora Yeyé. Por fin, el Domingo de Pascua, 31 de marzo, será el turno de la locomotora de vapor MZA 606, la Cuco, con vagones de mercancías.

La Semana Santa también es una buena oportunidad para ver, aparte de su propia colección, algunas de las piezas que están de forma temporal en los talleres del Museo del Ferrocarril, en fase de restauración o mantenimiento para otras entidades.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Gran èxit de la primera Festa del Vapor a Móra la Nova

Unes 1200 persones han participat aquest cap de setmana passat a la Festa del Vapor organitzada pel Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i el MNACTEC. Una xifra que sense cap mena de dubte hauria estat superior de no ser per les pluges de dissabte i diumenge. Aquesta afluència ha fet que els organitzadors ja hagin renovat el seu compromís per portar a terme una segona edició l’any 2025, amb la intenció de que l’activitat es consolidi i vagi guanyant pes a nivell estatal i internacional. De fet, durant aquests dies alguns participants d’altres comunitats autònomes ja han manifestat el seu interès en portar màquines de vapor a la propera cita. Des de l’organització també es treballarà per a que les branques industrials diferents al ferrocarril augmentin la seva presència.

A banda de l’èxit quantitatiu també cal valorar l’elevada satisfacció dels participants, tant dels voluntaris de les entitats que han col•laborat en l’organització com el públic assistent. Un públic amb dos perfils molt marcats, d’una banda els aficionats a l’univers ferroviari i d’una altra banda les famílies que van guanyar presència el diumenge amb la lleugera millora del temps.

Des del Museu volem agrair de nou a tots els col•laboradors la seva participació: Ajuntament de Móra la Nova, Fundación de los Ferrocarriles Españoles, ADIF, el CEMFES - Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell, Edmoron Impremta Històrica Ferroviaria, Associació Retrofuturista Nautilus i Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers de Barcelona.

----------

Gran éxito de la primera Fiesta del Vapor en Móra la Nova

Unas 1200 personas han participado este pasado fin de semana en la Fiesta del Vapor organizada por el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova y el MNACTEC. Una cifra que sin duda habría sido superior de no ser por las lluvias del sábado y el domingo. Esta afluencia ha hecho que los organizadores ya hayan renovado su compromiso para llevar a cabo una segunda edición en 2025, con la intención de que la actividad se consolide y vaya ganando peso a nivel estatal e internacional. De hecho, durante estos días algunos participantes de otras comunidades autónomas ya han manifestado su interés por traer máquinas de vapor a la próxima cita. Desde la organización también se trabajará para que las ramas industriales distintas al ferrocarril aumenten su presencia.

Aparte del éxito cuantitativo también es necesario valorar la elevada satisfacción de los participantes, tanto de los voluntarios de las entidades que han colaborado en la organización como el público asistente. Un público con dos perfiles muy marcados, por un lado los aficionados al universo ferroviario y por otro lado las familias que ganaron presencia el domingo con la ligera mejora del tiempo.

Desde el Museo queremos agradecer de nuevo a todos los colaboradores su participación: Ayuntamiento de Móra la Nova, Fundación de los Ferrocarriles Españoles, ADIF, CEMFES - Centro de Modelismo Ferroviario de Sabadell, Edmoron Imprenta Histórica Ferroviaria, Asociación Retrofuturista Nautilus y Plataforma para la Defensa del Patrimonio Histórico de los Bomberos de Barcelona.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Ja ha arribat la Festa del Vapor!!!

Aquest dissabte i diumenge vine a Móra la Nova per gaudir de la tecnologia que va revolucionar el món! Quatre locomotores de vapor de tren real en estat de marxa: la Cuco, la AM105, la 120-0202 i la Olot. Una bomba d’extinció d’incendis de Bombers de Barcelona. Personatges d’època. Models a escala de locomotores de vapor, de motors estacionaris, de tractors agrícoles... I el dissabte també botiga de modelisme i esmorzar de degustació d’olla ferroviària. (Per causes alienes a l’organització, finalment no podrem comptar amb la presència de la locomotora Mataró). T’hi esperem!!!

----------

¡¡¡Ya ha llegado la Fiesta del Vapor!!!

¡Este sábado y domingo ven a Móra la Nova para disfrutar de la tecnología que revolucionó el mundo! Cuatro locomotoras de vapor de tren real en estado de marcha: Cuco, AM105, 120-0202 y Olot. Una bomba de extinción de incendios de los Bomberos de Barcelona. Personajes de época. Modelos a escala de locomotoras de vapor, motores estacionarios, tractores agrícolas... Y el sábado también tienda de modelismo y desayuno de degustación de olla ferroviaria. (Por causas ajenas a la organización, finalmente no podremos contar con la presencia de la locomotora Mataró). ¡¡¡Te esperamos!!!
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
El vapor com a força contra incendis

A la festa del vapor podràs veure una exhibició molt especial de la mà dels Bombers de Barcelona, on ens ensenyaran com la tecnologia del vapor va revolucionar la forma d'extinció d'incendis i en va augmentar l'efectivitat de les actuacions a finals del segle XIX.
Per aquesta exhibició hi comptarem amb la presència d'una bomba fabricada per Merryweather a Londres el 1891, de tipus Valiant 2 amb un cabal màxim de 950 litres per minut i que gràcies a la Plataformadebombers DeBarcelona Plataforma de Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona torna a estar restaurada i totalment operativa.

----------

El vapor como fuerza contra incendios

En la fiesta del vapor podrás ver una exhibición muy especial de la mano de los Bomberos de Barcelona, donde nos enseñarán cómo la tecnología del vapor revolucionó la forma de extinción de incendios y aumentó la efectividad de las actuaciones a finales del siglo XIX.
Para esta exhibición contaremos con la presencia de una bomba fabricada por Merryweather en Londres en 1891, de tipo Valiant 2 con un caudal máximo de 950 litros por minuto y que gracias a la Plataforma de Defensa del Patrimonio Histórico de Bomberos de Barcelona vuelve a estar restaurada y totalmente operativa.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
No et quedis sense el teu bitllet

Ja només falta una setmana per la festa del vapor i ja tenim fabricats els bitllets que s’entregaran als visitants que vinguin a gaudir d’una jornada envoltada de vapor. Gaudeix de la festa dissabte de 10 a 19h i diumenge de 10 a 14h. Aquests bitllets han estat fabricats per Edmorón Imprenta Histórica Ferroviaria, un projecte particular de recuperació d’elements històrics per posar en valor els bitllets originals de tipus Edmondson amb l’ús de maquinaria centenària i la recuperació de les tècniques antigues per la seva fabricació. Vine a passar una jornada inoblidable i emporta’t amb l’entrada un record únic.

----------

No te quedes sin tu billete

Ya sólo falta una semana para la fiesta del vapor y ya tenemos fabricados los billetes que se entregarán a los visitantes que vengan a disfrutar de una jornada rodeada de vapor. Disfruta de la fiesta el sábado de 10 a 19h y el domingo de 10 a 14h. Estos billetes han sido fabricados por Edmorón. Imprenta Histórica Ferroviaria, un proyecto particular de recuperación de elementos históricos para poner en valor los billetes originales tipo Edmondson con el uso de maquinaria centenaria y la recuperación de las técnicas antiguas para su fabricación. Ven a pasar una jornada inolvidable y llévate con la entrada un recuerdo único.
All Rights Reserved