Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Comença la visita institucional del Museu del Ferrocarril al Regne Unit

Aquest estiu, el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova torna a emprendre les visites institucionals a l’estranger que es van veure interrompudes amb la pandèmia. L’objectiu d’aquestes visites no és altre que intercanviar experiències i aprendre d’aquells projectes de museus i trens històrics turístics que ja es troben consolidats.

Aquest any, el país escollit ha estat el Regne Unit, bressol del ferrocarril i país que compta amb un major grau de desenvolupament del sector del turisme ferroviari. La visita s’ha iniciat aquest dimecres a les instal•lacions del Leighton Buzzard Railway, un dels més antics i amb més distància de recorregut de via estreta d’Anglaterra. Tot just fa unes setmanes que aquest sistema ferroviari ha ampliat la distància del seu recorregut, com a signe de la vitalitat i creixement d’aquests projectes a Europa. Unes 20.000 persones l’any visiten el museu i gaudeixen dels seus serveis ferroviaris.

Per commemorar la visita, els responsables del ferrocarril anglès han forjat dues plaques amb la llegenda “The Fedecrail Flyer – Museu del Ferrocarril a Móra la Nova”. Fedecrail és l’associació europea de museus i trens històrics. Una d’aquestes plaques quedarà dipositada al museu del ferrocarril Leighton Buzzard i l’altra viatjarà cap a Móra la Nova. Aquesta segona placa ha estat la que ha lluït la locomotora “Doll” construïda per Andrew Barclay Sons & Co. durant el recorregut que ha fet la delegació de Móra la Nova junt amb els representants del museu local en un cotxe de viatgers d’època exclusiu pel grup.

----------

Empieza la visita institucional del Museo del Ferrocarril al Reino Unido

Este verano, el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova vuelve a emprender las visitas institucionales al extranjero que se vieron interrumpidas por la pandemia. El objetivo de estas visitas no es otro que intercambiar experiencias y aprender de aquellos proyectos de museos y trenes históricos turísticos que ya están consolidados.

Este año, el país escogido ha sido Reino Unido, cuna del ferrocarril y país que cuenta con un mayor grado de desarrollo del sector del turismo ferroviario. La visita se ha iniciado este miércoles en las instalaciones del Leighton Buzzard Railway, uno de los más antiguos y con mayor distancia de recorrido de vía estrecha de Inglaterra. Hace unas semanas que este sistema ferroviario ha ampliado la distancia de su recorrido, como signo de la vitalidad y crecimiento de estos proyectos en Europa. Unas 20.000 personas al año visitan el museo y disfrutan de sus servicios ferroviarios.

Para conmemorar la visita, los responsables del ferrocarril inglés han forjado dos placas con la leyenda "The Fedecrail Flyer - Museo del Ferrocarril en Móra la Nova". Fedecrail es la asociación europea de museos y trenes históricos. Una de estas placas quedará depositada en el museo del ferrocarril Leighton Buzzard y la otra viajará hacia Móra la Nova. Esta segunda placa ha sido la que ha lucido la locomotora "Doll", construida por Andrew Barclay Sons & Co., durante el recorrido que ha hecho la delegación de Móra la Nova junto a los representantes del museo local en un coche de viajeros de época exclusivo para el grupo.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Restauració del vagó MZA G-522

Aquesta setmana s’ha finalitzat la restauració del vagó de vores baixes MZA G-522 1881. Aquest vagó va arribar al Museu l’estiu passat provinent de Lleida on va estar abandonat durant dècades, cosa que va contribuir al seu mal estat general i a la manca de peces.

Després d’un important sanejat del conjunt general, ha estat necessari substituir una part dels perfils metàl•lics malmesos, fabricar quatre topalls nous, instal•lar una nova brida de tracció, col•locar tota la fusteria nova i fabricar quatre ballestes noves a mida, ja que la única ballesta que restava al vagó es trobava en un mal estat que no donava garanties d’un bon funcionament.

Per poder documentar l’origen del vagó, en no disposar de cap referència ni placa, ha estat de gran ajuda la col•laboració de Javier Fernández López i Manuel González Márquez, que han pogut esbrinar, en base a fotografies i mides del vagó, que es tracta d’un vagó original del ferrocarril Aranjuez-Cuenca, construït per Nicaise et Delcuve a Bèlgica el 1881. Aquesta companyia va ser absorbida per MZA, que va ser la que durant més temps va fer servir el vagó. Per aquest motiu la restauració s’ha centrat en aquesta època. El vagó MZA G-522 1881 acompanyarà la Cuco en els recorreguts per les vies del Museu.

Des d’aquestes línies volem reiterar l’agraïment per la col•laboració en la documentació del vagó, ja que ens permet dir que es tracta del vagó de via ampla conegut més antic que es conserva i ara, a més, restaurat.

----------

Restauración del vagón MZA G-522

Esta semana se ha finalizado la restauración del vagón de bordes bajos MZA G-522 1881. Este vagón llegó al Museo el pasado verano proveniente de Lleida donde estuvo abandonado durante décadas, lo que contribuyó a su mal estado general y a la falta de piezas.

Después de un importante saneado del conjunto general, ha sido necesario sustituir una parte de los perfiles metálicos dañados, fabricar cuatro topes nuevos, instalar una nueva brida de tracción, colocar toda la carpintería nueva y fabricar cuatro ballestas nuevas a medida, ya que la única ballesta que permanecía en el vagón se encontraba en un mal estado que no daba garantías de un buen funcionamiento.

Para poder documentar el origen del vagón, al no disponer de ninguna referencia ni placa, ha sido de gran ayuda la colaboración de Javier Fernández López y Manuel González Márquez, que han podido averiguar, en base a fotografías y dimensiones del vagón, que se trata de un vagón original del ferrocarril Aranjuez-Cuenca, construido por Nicaise et Delcuve en Bélgica en 1881. Esta compañía fue absorbida por MZA, que fue la que durante más tiempo utilizó el vagón. Por este motivo, la restauración se ha centrado en esta época. El vagón MZA G-522 1881 acompañará a la Cuco en los recorridos por las vías del Museo.

Desde estas líneas queremos reiterar el agradecimiento por la colaboración en la documentación del vagón, puesto que nos permite decir que se trata del vagón de vía ancha conocido más antiguo que se conserva y ahora, además, restaurado.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Felicitats Faió!

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova felicita el poble de Faió per la recent declaració de Bé d'Interès Cultural de diversos elements patrimonials en la categoria de Conjunt d'Interès Cultural i la figura de Lloc Històric.

L'expedient de declaració va ser redactat per tècnics del Museu per encàrrec de l'Ajuntament de Faió. Entre altres, inclou la boca del túnel ferroviari del Penyal del Bugarreig i un edifici d'habitatges construït a la dècada de 1930 per allotjar les famílies dels ferroviaris durant el període de construcció de la línia dels Directes entre Barcelona i Saragossa.

En el seu conjunt, es tracta d'elements que deixen constància de com l'expansió ferroviària de la zona minera del carbó va suposar el progrés de la industrialització al municipi. També es posa en valor el període de la Guerra Civil i la postguerra, amb l'esfondrament i la reconstrucció del pont de ferro sobre el riu.

----------

¡Felicidades Fayón!

El Museo del Ferrocarril en Móra la Nova felicita al pueblo de Fayón por la reciente declaración de Bien de Interés Cultural de diversos elementos patrimoniales en la categoría de Conjunto de Interés Cultural y la figura de Sitio Histórico.

El expediente de declaración fue redactado por técnicos del Museo por encargo del Ayuntamiento de Fayón. Entre otros, incluye la boca del túnel ferroviario de la Peña del Bugarreig y un edificio de viviendas construido en la década de 1930 para alojar a las familias de los ferroviarios durante el período de construcción de la línea de los Directos entre Barcelona y Zaragoza.

En su conjunto, se trata de elementos que dejan constancia de cómo la expansión ferroviaria de la zona minera del carbón supuso el progreso de la industrialización en el municipio. También se pone en valor el período de la Guerra Civil y la posguerra, con el derrumbe y la reconstrucción del puente de hierro sobre el río.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Concerts d’estiu al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova

Els propers dissabtes 9 i 16 de juliol, el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova serà l’escenari de dos concerts de música de cambra gràcies a una iniciativa d’Artístics Produccions. Els concerts tindran lloc a la cotxera del Museu, a les 20h, i s’oferiran mitjançant el sistema de taquilla inversa. Artístics Produccions és una entitat lleidatana que cerca la col•laboració de músics, artistes i entitats culturals per dur a terme projectes creatius amb la intenció d’apropar la música i l’expressió artística a la societat.

El dissabte 9 de juliol tindrà lloc el primer concert a càrrec del Trio Orfeu, formació composta per músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC. En concret Joan Sancho, violí, Jordi Roure, viola i Ònia Tomàs, violoncel. El concert porta per nom Azimut i es compon de dos trios originals i efervescents de finals del segle XIX, el Trio per a cordes de Johann Gottlieb Naumann i el Trio per a cordes de Jean Cras, amb sons d'ànsies d'aventures i descobriment d'un nou món.

El dissabte 16 de juliol serà el torn del Duo Terracota i el concert “Nits Embruixades”. El duet està format per Jordi Roure, viola, i Carles Herraiz, guitarra clàssica. Aquests dos músics ens proposen una vetllada màgica plena de passió, sentiment i encís amb obres arranjades de Pujol, Granados, Albéniz i d’altres autors.

----------

Conciertos de verano en el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova

Los próximos sábados 9 y 16 de julio, el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova será el escenario de dos conciertos de música de cámara gracias a una iniciativa de Artístics Produccions. Los conciertos tendrán lugar en la cochera del Museo, a las 20h, y se ofrecerán mediante el sistema de taquilla inversa. Artístics Produccions es una entidad leridana que busca la colaboración de músicos, artistas y entidades culturales para llevar a cabo proyectos creativos con la intención de acercar la música y la expresión artística a la sociedad.

El sábado 9 de julio tendrá lugar el primer concierto a cargo del Trio Orfeu, formación compuesta por músicos de la Orquesta Sinfónica Julià Carbonell de las Terres de Lleida - OJC. En concreto Joan Sancho, violín, Jordi Roure, viola y Ònia Tomàs, violonchelo. El concierto lleva por nombre Azimut y se compone de dos tríos originales y efervescentes de finales del siglo XIX, el Trío para cuerdas de Johann Gottlieb Naumann y el Trío para cuerdas de Jean Cras, con sonidos de ansias de aventuras y descubrimiento de un nuevo mundo.

El sábado 16 de julio será el turno del Duo Terracota y el concierto “Noches Embrujadas”. El dúo está formado por Jordi Roure, viola, y Carles Herraiz, guitarra clásica. Estos dos músicos nos proponen una velada mágica llena de pasión, sentimiento y hechizo con obras arregladas de Pujol, Granados, Albéniz y otros autores.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Nou impuls al patrimoni històric ferroviari a Catalunya

La Fundación de los Ferrocarriles Españoles i la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (FPPFI) van signar divendres passat un acord per emmarcar una col•laboració que ja ha donat importants fruits, com la cessió de 22 vehicles històrics que formen part de la col•lecció del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova. L'acte, al Museu del Ferrocarril de Madrid, ha comptat amb l'assistència de la presidenta d'Adif, entitat titular dels vehicles històrics.

Amb aquest marc general de col•laboració, de quatre anys de durada, es persegueix el reconeixement i la valoració social d'un patrimoni industrial excepcional i es preveu la realització d'iniciatives conjuntes que es puguin traduir en acords específics de col•laboració.

A partir de la signatura del present acord marc es constituirà una Comissió Mixta de Coordinació per al desenvolupament i el seguiment dels projectes conjunts.

----------

Nuevo impulso al patrimonio histórico ferroviario en Catalunya

La Fundación de los Ferrocarriles Españoles y la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (FPPFI) firmaron el pasado viernes un acuerdo para enmarcar una colaboración que ya ha dado importantes frutos, como la cesión de 22 vehículos históricos que forman parte de la colección del Museo del Ferrocarril en Móra la Nova. El acto, en el Museo del Ferrocarril de Madrid, ha contado con la asistencia de la presidenta de Adif, entidad titular de los vehículos históricos.

En este marco general de colaboración, de cuatro años de duración, se persigue el reconocimiento y valoración social de un patrimonio industrial excepcional y se contempla la realización de iniciativas conjuntas que se puedan traducir en acuerdos específicos de colaboración.

A partir de la firma del presente acuerdo marco se constituirá una Comisión Mixta de Coordinación para el desarrollo y seguimiento de los proyectos conjuntos.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Finalitzada la restauració de les locomotores i el vagó de FGC
Aquesta darrera setmana les locomotores 209 “Monistrol” i 22 “Olot” han estat entregades a la nau que serà el nou espai de la via mètrica que FGC ha creat a l’estació de Martorell Central, un cop finalitzada la seva restauració estètica.
Així mateix, fa dues setmanes va ser entregat també el vagó plataforma HG 630, del qual es va finalitzar la restauració fa uns mesos però encara restava custodiat a la cotxera del museu.
La restauració realitzada per l’entitat ha consistit en el sanejat i reconstrucció d’elements principalment ornamentals per tal de que tot el material llueixi com en estat d’origen, sempre respectant la compatibilitat amb una futura possible posada en servei.

----------

Finalizada la restauración de las locomotoras y el vagón de FGC
Esta última semana las locomotoras 209 “Monistrol” y 22 “Olot” han sido entregadas en la nave que será el nuevo espacio de la vía métrica que FGC ha creado en la estación de Martorell Central, una vez finalizada su restauración estética.
Asimismo, hace dos semanas fue entregado también el vagón plataforma HG 630, del que se finalizó la restauración hace unos meses pero todavía quedaba custodiado en la cochera del museo.
La restauración realizada por la entidad ha consistido en el saneado y reconstrucción de elementos principalmente ornamentales para que todo el material luzca como estado de origen, siempre respetando la compatibilidad con una futura posible puesta en servicio.
All Rights Reserved