Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Assistim a la inauguració del Museu del Ferrocarril de Venta de Baños

Una delegació del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova va ser convidada a assistir, el passat 20 de gener, a la inauguració del Museu del Ferrocarril de Venta de Baños, a Palència. El nou equipament és el resultat de la feina que s’ha fet els darrers anys per part de l’Ajuntament de Venta de Baños i la Asociación Venteña de Amigos del Ferrocarril.

Aquest museu pretén posar en valor la història de Venta de Baños que fou considerat, a principis del segle XX, el nus ferroviari més important del nord d’Espanya. Aquesta activitat va esdevenir el motor de desenvolupament econòmic del municipi, de forma que el ferrocarril ha quedat fixat en l’imaginari local com un element transcendental per a moltes generacions dels seus habitants.

L’objectiu del museu és que les futures generacions de Venta de Baños coneguin el passat ferroviari de la localitat i que aquest equipament també sigui un recurs turístic per als visitants. Des de Móra la Nova, ens complau fer arribar els nostres millors desitjos als companys de Venta de Baños amb qui continuarem treballant conjuntament per la posada en valor del patrimoni ferroviari. Felicitats!

----------

Asistimos a la inauguración del Museo del Ferrocarril de Venta de Baños

Una delegación del Museo del Ferrocarril en Móra la Nova fue invitada a asistir, el pasado 20 de enero, a la inauguración del Museo del Ferrocarril de Venta de Baños, en Palencia. El nuevo equipamiento es el resultado del trabajo que se ha realizado en los últimos años por parte del Ayuntamiento de Venta de Baños y la Asociación Venteña de Amigos del Ferrocarril.

Este museo pretende poner en valor la historia de Venta de Baños que fue considerado, a principios del siglo XX, el nudo ferroviario más importante del norte de España. Esta actividad se convirtió en el motor de desarrollo económico del municipio, de forma que el ferrocarril ha quedado fijado en el imaginario local como un elemento trascendental para muchas generaciones de sus habitantes.

El objetivo del museo es que las futuras generaciones de Venta de Baños conozcan el pasado ferroviario de la localidad y que este equipamiento sea también un recurso turístico para los visitantes. Desde Móra la Nova, nos complace hacer llegar nuestros mejores deseos a los compañeros de Venta de Baños con los que continuaremos trabajando conjuntamente por la puesta en valor del patrimonio ferroviario. ¡Felicidades!
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Aprofita una nova ocasió per moure’t amb la locomotora de vapor Cuco, la més antiga de Catalunya en funcionament
El Museu del Ferrocarril engegarà el proper diumenge 29 de gener la locomotora de vapor Cuco. Podràs gaudir de recorreguts amb una composició formada per la locomotora de vapor i diversos cotxes de viatgers i vagons de mercaderies.
Les activitats es desenvoluparan en un horari especial des de les 11 a les 14h i de les 15 a les 17 hores. Aquest dia l’entrada general al museu serà de 15 euros i inclourà la visita guiada. S’aplicaran els descomptes habituals. Recorda que el Museu dedica els ingressos a la restauració dels edificis i el material ferroviari de la seva col•lecció. Amb la teva visita ens estàs ajudant a salvaguardar un patrimoni que és de tots.
A més a més hi haurà servei de bar i un cotxe cafeteria on poder prendre un refresc.
La Cuco va ser fabricada per l’empresa Marcinell et Couillet l’any 1886 a Bèlgica, cosa que la converteix en la més antiga de Catalunya en funcionament. Formava part d’una sèrie de 10 màquines encarregades per MZA i destinades a fer maniobres. Ara és propietat del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i ha estat restaurada pel Museu del Ferrocarril a Móra la Nova. Acompanya’ns en aquest viatge i et sentiràs com un pioner dels primers temps del ferrocarril!
Video fet per Gerard Font.
----------

Aprovecha una nueva ocasión para moverte con la locomotora de vapor Cuco, la más antigua de Catalunya en funcionamiento
El Museo del Ferrocarril pondrá en marcha el próximo domingo 29 de enero la locomotora de vapor Cuco. Podrás disfrutar de recorridos con una composición formada por la locomotora de vapor y varios coches de viajeros y vagones de mercancías.
Las actividades se desarrollarán durante un horario especial de las 11 a las 14h y de las 15 a las 17h. Este día la entrada al museo valdrá 15 euros, con visita guiada incluida. Se aplicarán los descuentos habituales. Recuerda que el Museo dedica sus ingresos a la restauración de los edificios y al material ferroviario de su colección. Con tu visita nos ayudas a salvaguardar un patrimonio que es de todos.
Además, habrá servicio de bar y un coche cafetería donde tomar un refresco.
La Cuco fue fabricada por la empresa Marcinell et Couillet en 1886 en Bélgica, lo que la convierte en la más antigua de Catalunya en funcionamiento. Formaba parte de una serie de 10 máquinas encargadas por MZA y destinadas a realizar maniobras. Ahora es propiedad del Museo de la Ciencia y de la Técnica de Catalunya y ha sido restaurada por el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova. ¡Acompáñanos en este viaje y te sentirás como un pionero de los primeros tiempos del ferrocarril!
Video hecho por Gerard Font.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Iberia Express amb destí a Móra la Nova

APAC – Associação Portuguesa dos Amigos dos Caminhos de Ferro i el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova organitzen el viatge més gran mai fet en un tren especial a la península Ibèrica. Durant el mes de juny de 2023, entre els dies 8 i 12, APAC operarà un tren entre Porto, Lisboa i Móra la Nova.

Tots els detalls de la gira es coneixeran durant el mes de febrer, quan les entrades es posaran a la venda per un curt període de temps. L'aforament serà molt limitat, atès que es pretén, per a un viatge tan llarg, no ocupar excessivament els cotxes de passatgers.

De moment, a més de la data, s’ha avançat la intenció de garantir l'ús dels cotxes Schindler fins i tot en territori espanyol, la primera vegada en la llarga història d'aquests carruatges, i que permetrà gaudir dels encants del paisatge a través de les seves finestres panoràmiques. La composició també inclourà un cotxe restaurant, amb servei de bar i dinars a bord, en el que serà un retorn del servei de restauració als ferrocarrils portuguesos després de molts anys d'absència.

El tren “Iberia Express” també permetrà visitar el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova el dia 10 de juny, dia en què hi haurà activitats amb el material restaurat al Museu. Durant el recorregut també hi haurà activitats a les ciutats on es farà nit o a Barcelona, on pararà el tren per unes poques hores. L’itinerari inclou parades a Porto/Lisboa, Badajoz, Ciudad Real, València, Tarragona, Móra la Nova, Barcelona, Lleida, Madrid, Salamanca, Vilar Formoso i Entroncamento.

Davant la limitació d'aforament prevista, s’ha posat a disposició un formulari de preinscripció, perquè a partir d'ara tots els interessats puguin manifestar el seu interès. Més informació a: https://www.caminhosdeferro.pt/. També hi haurà la possibilitat de fer recorreguts curts en determinats trajectes, informació que s’anirà comunicant en les properes setmanes.

----------

Iberia Express con destino Móra la Nova

APAC – Associação Portuguesa dos Amigos dos Caminhos de Ferro y el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova organizan el viaje más grande que se haya llevado a cabo en un tren especial en la península Ibérica. Durante el mes de junio de 2023, entre los días 8 y 12, APAC operará un tren entre Oporto, Lisboa y Móra la Nova.

Todos los detalles de la gira se darán a conocer durante el mes de febrero, cuando se pondrán a la venta las entradas durante un corto período de tiempo. El aforo será muy limitado, ya que dada la duración del viaje se prefiere no ocupar excesivamente los coches de pasajeros.

Por el momento, además de la fecha, se ha adelantado la intención de garantizar el uso de los coches Schindler incluso en territorio español, por primera vez en la larga historia de estos coches, y que permitirá disfrutar de los encantos del paisaje a través de sus vistas panorámicas. La composición incluye un coche restaurante, con servicio de bar y almuerzos a bordo, en el que será un regreso del servicio de restauración a los ferrocarriles portugueses después de muchos años de ausencia.

El tren “Iberia Express” también permitirá visitar el Museo del Ferrocarril en Móra la Nova el día 10 de junio, día en que tendrán lugar actividades con el material restaurado en el Museo. Durante el recorrido se llevarán a cabo actividades en las ciudades donde se pernoctará o en Barcelona, donde el tren se detendrá unas horas. El itinerario incluye paradas en Oporto/Lisboa, Badajoz, Ciudad Real, Valencia, Tarragona, Móra la Nova, Barcelona, Lleida, Madrid, Salamanca, Vilar Formoso y Entroncamento.

Debido a la limitación de aforo prevista, se pone a disposición un formulario de preinscripción, para que los interesados puedan manifestar su interés a partir de ahora. Más información en: https://www.caminhosdeferro.pt/. También se dará la posibilidad de hacer recorridos cortos en determinados trayectos, información que se irá comunicando en las próximas semanas.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Comença un nou any i tal com és tradició es celebra el tradicional concert d'any nou a Viena. Nosaltres hem volgut fer una versió pròpia d'aquest concert amb imatges de les darreres proves de la 7631, ja a la recta final de la seva restauració. Esperem que gaudiu del concert i del nou any 2023 que tot just encetem.

----------

Empieza un nuevo año y tal como es tradición se celebra el tradicional concierto de año nuevo en Viena. Nosotros hemos querido hacer una versión propia de este concierto con imágenes de las últimas pruebas de la 7631, ya en la recta final de su restauración. Esperemos que disfrutéis del concierto y del nuevo año 2023 que justo iniciamos.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Aquest dilluns s’han completat les tasques de trasllat de tres locomotores històriques des de Lleida al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova. Els treballs preparatoris, que van començar ja fa mesos, s’han allargat més del previst degut a complicacions en els tràmits administratius necessaris per dur a terme el trasllat.
Es tracta de la locomotora de vapor Garratt tipus doble Mikado, coneguda com “La Garrafeta”, la locomotora elèctrica 1003 i una segona Garratt tipus doble Pacífic. Totes tres han estat cedides per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles al museu de Móra la Nova. Les locomotores han estat traslladades per via convencional gràcies a la operació de l’empresa Medway.
Fins ara, es trobaven ubicades als tallers de Pla de Vilanoveta a Lleida, propietat d’ADIF, sota la custòdia de l’Associació per a la Reconstrucció de Material Ferroviari (ARMF), que per manca d’espai s’ha necessitat el seu trasllat. El moviment del material ha comptat amb la col•laboració de la Diputació de Tarragona.

----------

Este lunes se han completado las labores de traslado de tres locomotores históricos desde Lleida al Museo del Ferrocarril en Móra la Nova. Los trabajos preparatorios, que empezaron hace meses, se han alargado más de lo previsto debido a complicaciones a los trámites administrativos necesarios para llevar a cabo el traslado.
Es la locomotora de vapor Garratt tipo doble Mikado, conocida como "La Garrafeta", la locomotora eléctrica 1003 y una segunda Garratt tipo doble Pacífico. Las tres han sido cedidas por la Fundación de los Ferrocarriles Españoles al museo de Móra la Nova. Las locomotoras han sido trasladadas por vía convencional gracias a la operación de la empresa Medway.
Hasta ahora, se encontraban ubicadas en los talleres de Pla de Vilanoveta en Lleida, propiedad de ADIF, bajo la custodia de la Asociación para la Reconstrucción de Material Ferroviario (ARMF), que por falta de espacio se ha necesitado su traslado. El movimiento del material ha contado con la colaboración de la Diputación de Tarragona.
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Des del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i l'APPFI, us volem desitjar un bon Nadal i un feliç 2023.
Que sigui un 2023 ple de reptes i nous projectes!

----------

Desde el Museo del Ferrocarril a Móra la Nova y la APPFI, os queremos desear una feliz Navidad y prospero año 2023.
¡Que sea un 2023 lleno de retos y nuevos proyectos!
All Rights Reserved